Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyitóoldal

2010.03.11
Érzelem, öröm
 
Mi is az érzelem? Sokan, sokféleképpen megfogalmazták, rendszerezték már, pszichológusok, pszichiáterek, életmód tanácsadók. Ennek a lapnak azonban nem az a feladata, hogy tudományos értekezésben definíciókat soroljon föl, lexikonokat idézzen, és elemezze azokat. Épp ezért csak néhány szóban.
 

Kép

Az érzelem izgalommal, feszültséggel járó, tevékenységekben megnyilvánuló, cselekvésre késztető, motiváló erő, amit legtöbbször a tevékenységek közben és végén észlelünk, de a végén realizálunk és értékelünk. Az érzelem – mivel egyénfüggő -, az emberi kommunikációban leíró jellegű, azaz nem mérhető (hagyományos fizikai mérőeszközökkel).   
 
Alapérzelmek között megkülönböztetünk pozitív és negatív érzelmeket.
 
Pozitív érzelemnek éljük meg az örömeinket, a szeretetet, a kíváncsiságot, de például a pozitív meglepetést is.
 
A pozitív érzelmek, örömök során az átélt tevékenységeink közben – gondolkodás, beszéd, cselekvés – eufórikus, felemelő érzésünk van, hasznosnak, kellemesnek, kedvezőnek, előnyösnek éljük meg/át a tevékenységet. Sőt, a cél elérése után sem érzünk feszültséget, inkább megnyugvást, teljességet. Ami fontos, hogy sem a tevékenység előtt, közben, sem utána nincsenek kellemetlen, lehúzó érzéseink. Attól függően, hogy mennyire volt mély bennünk ez az érzés, gyorsan vagy lassabban, de egy idő után elhalványodik, majd el is múlik.     
 
Negatív érzelmeink közé a félelmet, a haragot, a szomorúságot, az undort és a szégyent sorolhatnánk, de egy negatív meglepetés is annak számít
 
A negatív érzelmek átélése közben rosszul érezzük magunkat már a cél megfogalmazásakor, vagyis a motiváció megszületésekor. Ez a feszültség is előre visz, de kellemetlen, kínos, rossz, haszontalan érzésekkel párosul. A cél elérésekor, a tevékenység befejezése után ugyanúgy érezzük magunkban azt a kellemetlen érzést, mint addig is, sőt, ez a feszültség még nőhet is. Tudatosan vagy tudattalanul legtöbbször meg tovább dagonyázunk ebben a rossz érzésben, sokszor az évek múltával is. Egy idő után persze csökkennek ennek az érzésfajtának a lenyomatai is.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.