Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi legyen az elhatározásban?

2010.04.16
Mi legyen az elhatározásban?
 Kép
Hogy mi legyen az elhatározásban? A célod. A célod több dologból fog összetevődni, vagyis több mindent fogsz elhatározni. Először is a változást. Eldöntöd, változtatni fogsz az eddigi hozzáállásodon az élethez, önmagadhoz. Kettő, kiemelsz az életedből legalább egy olyan területet, amin te magad biztosan képes vagy kis odafigyeléssel változtatni, vagy olyat, amiről úgy gondolod, nagyon kell rajta változtatni, még akkor is, ha most képtelennek érzed a megvalósítást. Három, ha megvan a cél, elhatározod, nem siránkozol többé, hogy milyen rossz ez, milyen kellemetlen az, hogy kevés van ebből, abból meg túl sok, hanem csak arra az egy területre koncentrálva – szinte analizálva (elemezve) azt a területet -, részfeladatokat tűzöl ki magad elé. Ez azért is jó eleme a nagy elhatározásnak, mert foglalkozol a megváltoztatásra ítélt területtel. Pontról pontra, végighaladsz a problémán, hiányokon, s még az is lehet, rájössz, nem is olyan elkeserítő a helyzet, s nem is annyira kilátástalan, mint amilyennek magadnak vagy másoknak lefested. Ezeket az apróbb feladatokat akár naptári sorba is rendezheted: ütemezhetsz. És még mindig ugyanarról a területről beszélek. Ha megvannak a részfeladatok, hozzárendelheted ezeket emberekhez (ismerősökhöz és ismeretlenekhez), eseményekhez, vagy akár hozzárendelhetsz tulajdonságokat is. Ha mindez megvan, összeállítottad saját magadnak a programodat egy időre, tehát el kell határoznod, hogy élsz is vele.
 
Tehát, megvan a cél, az elhatározásban a vágyad a változásra, foglalkoztál magaddal, az életeddel, a problémáddal, részekre bontottad, majd egyet kiválasztva részfeladatokat határoztál meg ezzel kapcsolatban, és belehelyezted szituációkba, kapcsolatokba, hozzáadtál tulajdonságokat, milyenségeket.  
 

Kép

De hol van ebben az örömgyűjtés? 
 
Elmondom egy példán keresztül. Tegyük fel, úgy érzed, összeomlott az életed. Az élettársad megcsalt, majd elhagyott, nem sokkal később kirúgtak a munkahelyedről, nagyon úgy néz ki, hamarosan még a lakásod rezsijét sem fogod tudni kifizetni, nem hogy szórakozni járj a barátnőiddel. S mit ad Isten, reggel elcsúsztál a szőnyegen, miután beszéltél anyáddal, aki ismét előjött a "tudtam én ezt előre kislányom" szöveggel, és dühös lettél rá. A bal csuklód megrepedt. Na, erre mondja valaki, hogy most gyűjtsd az örömöket!
Nos, először is, örülj annak, hogy nem lett nagyobb baj, a kezedet ugyan begipszelték, de a kényszerpihenő alatt több időd lesz magaddal foglalkozni, mint eddig. Másrészt, lehetett volna még nagyobb baj is. Kiderült, a párod megcsalt. Ha magadba és a közös életetekbe gondolsz, már egy ideje te is tudtad, csak úgy csináltál, mintha…Ha megszokásból, kényelemből nézted el az átverésedet, akkor gondolkozz el azon, milyen férfira van igazából szükséged, s te milyen vagy. Ha olyan ember is megfelel, aki átver, biztosan hamarosan találni fogsz másikat. Ha mégsem, gondold át, miért söpörted szőnyeg alá ezt a problémát, lehet, hogy az életednek vannak még ilyen területei, amit csak felszínesen kezelsz, még az is lehet, hogy te magad vagy felszínes és megalkuvó jelenleg. Új munkahely kellene, hiszen pénzből élünk. A legégetőbb feladat ez, tehát ezen a területen végezd el a részfeladatokat. Hívd fel az ismerősöket, hátha tudnak valamit segíteni. Ülj le a számítógéped elé, s keress, adj be pályázatokat. Határozd el, hogy naponta akár tizet is. Írj szórakozásból olyan pályázatokat, amikre igazából nem is felelsz meg. Jó játék, s meglátod, ezekre úgy sem fog reagálni senki sem. Gondold végig pihenésképpen, biztosan olyan munkát szeretnél-e, amit eddig végeztél. Ha nem, találd ki, mit szeretnél igazán. Játssz el a gondolattal egy kicsit. S ehhez a szerephez is keress hirdetéseket, ismerősöket. Örülj, ha valaki azt mondja, utána néz, segít, visszahív. Örülj, hogy nekik van munkájuk. Ne sajnáltasd magad, ne siránkozz, arról beszélj, amit szeretnél, ahogyan szeretnéd. Este tévézés helyett „mozizz” egy kicsit. Képzeld el magad az új helyzetben, az új munkahelyeden, az új kollégákkal. Milyen feladatokat osztanak meg veled, miről beszélgettek, milyen ruhában jársz be, kedves-e a főnököd. Éld bele magad a jövőbe: a jövődbe.
 

És örülj…

Folyt.köv.: Mi ne legyen az elhatározásban.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.