Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teli a pohár

2010.03.24
Teli a pohár
 

Kép

Ott tartottunk, még akkor is képesek vagyunk csak a rosszat észrevenni, amikor ott van a szemünk előtt a jó is. Ezt így szoktuk megfogalmazni:
 
„Mindenben csak a rosszat veszi észre.”
 
Pedig, ha jobban megvizsgáljuk az életünket, ott vannak a jó dolgok is, hiszen félig teli van a pohár - minimum. Nos, viszont, ha mindenben csak a rosszat látjuk meg, akkor egy idő után észre sem vesszük, mi magunk sem, hogy mennyire sötéten látjuk az egész világot, az életünket. Mogorvának, ellenségesnek, rosszindulatúnak az embereket, akár a közvetlen környezetünket (család, barátok, lépcsőházi lakók, szomszéd), akár a tágabbat figyeljük (munkahely, bevásárlás, utazás, más népek, társadalmak, vallások).
Ennek az lesz az eredménye, hogy a feleséged akkor sem lesz elég szép, kedves és kívánatos, ha hét fátyol táncot jár neked nyolc órai munka, és az azt követő főzés, mosás után. A főnöködet akkor is ellenségednek kezeled, ha ingyen elvégezheted előléptetésed érdekében az összes kötelező tanfolyamot, sőt, még tanulmányi szabadságot is ad neked. A tinédzser gyereked is csak egy szófogadatlan, haszontalan kölyök lesz a szemedben, pedig a nagydoktoriját írja tizenöt évesen – igaz, az egyik minisztérium titkos kódját már háromszor feltörte, s emiatt háromszor mehettél a rendőrségre. Még a kutyád sem lesz elég jó kutya, pedig loholva szalad eléd, amikor hazaérsz, mert éjszaka, ha kell, ha nem ugatja társai arra kószáló hölgytagjait, és persze minden holdtöltét.
 
Vagyis, hova jutottunk most?
 
Ha nem figyelünk, akkor is úgy lesz rossz minden az életünkben,
ahogy az jó is lehetne.
 
Ha figyelünk, észre fogod venni, hogy párod ismét húsz mécsest gyújtott a fürdőben, s nem azért, mert kikapcsolták az áramot, vagy különleges hangulatvilágításban szeretne elmélyülni kedvenc könyvében, hanem mert így invitál téged közös fürdőzésre. Észre kell vegyed Julcsi lányod örömét is, amikor elmondja, végre kettest kapott töriből. Egyrészt, mert eddig bukásból állt e tantárgyból, kettő, eddig lógott fent említett órákról, három, angolból és németből viszont még a nyelvtanárok is tanulhatnának tőle. A főnöködet is mosolyogva fogadod reggelente, hiszen tőle függ az előléptetésed, épp ezért az egzisztenciád is, vagyis a család megélhetése is. A kutyaugatásra pedig úgy fogsz figyelni ezután, hogy végül megtanuld a nyelvüket. Mikor jeleznek idegent, mikor csak a szomszédot, a gyerekedet. A legjobb, ha postásokon kezded, rájuk minden kutya haragszik, őket minden kutya ugatja.
 
Szóval, miért tudatos az örömgyűjtés? Mert főleg az elején nagyon kell figyelned, hogy a poharadban legyen víz, üdítő, tej…, valami, amit szeretsz!
 
Vagyis, tudatosan figyelned kell, és képesnek kell lenni észre is venni azt a valamit, ami örömöt okoz. Hidd el, ez nem lesz nehéz, eleinte akár kezdheted csak magaddal is. Örülj önmagadnak.     
 

Kép

Szóval, miért legyen tudatos az örömgyűjtés? Mert eleinte – főleg, ha rossz passzban vagy, ha úgy érzed, csak rossz gondolatok, érzések uralják a mindennapjaidat, vagyis ha hullámvölgyben vagy, akkor te magad: a szemeiddel, kezeiddel, a mozdulataiddal, a válaszaiddal, a kérdéseiddel, a tetteiddel, érzéseiddel csak a negatív dolgokat fogod fel, s adod is rögtön tovább – magadnak és mindenkinek. Végül egy végtelen körben egyre inkább – mágnesként – vonzod magadhoz a negatív, nemkívánatos dolgokat, embereket, gondolatokat, tetteket, érzéseket. És nem tudsz szabadulni, és csak ez jön, és egyre jobban, míg végül megkérdezed magadtól: Tényleg ezt akarom én? Az én életem tényleg ilyen rossz? És én tényleg nem felelek meg senkinek? És tényleg igaz az, hogy nekem minden emberbe bele kell kötnöm, szóban vagy tettben, vagy gondolatban? És tényleg az én gyerekem, férjem, feleségem, élettársam, lakásom, házam, egészségem, munkám, barátaim, anyósom, apósom, anyám, apám a legrosszabb? És én tényleg olyan ember vagyok, akinek semmi nem jó? És amikor tényleg ott vagy már, hogy úgy érzed, nincs tovább, mert nem találod apádat, anyádat, apósodat, anyósodat, a gyerekeidet, a férjedet, a feleségedet, az élettársadat, lakásodat, a házadat, a munkádat, az egészségedet, ha már nem tudod azt sem ki vagy, mert nem találod önmagadat, na akkor eljutottál odáig, hogy változhass.
 
Persze csak akkor, ha te is abba a típusba tartozol, aki saját kárából tanul.
 
Folyt. köv.: Az Elhatározás
 
Írj az ÖRÖMLÁDÁBA a mai napi örömeidből. Keresd meg a rosszban a jót – ha van egyáltalán ilyen: már mint rossz és jó.   
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fillerke@freemail.hu

(Garas Krisztina, 2010.03.27 08:44)

Ez az örömláda nagyon jó ötlet!!
Ezt fogom alkalmazni a betegekkel is. Köszi